‘Meesters van Motivatie’ is uit!


Yeah! Mijn boek is uit! Na meer dan een jaar schrijven en heel veel jaren expertise opdoen kan ik nu trots presenteren:

Om de achterflaptekst erbij te pakken:

In Meesters van motivatie verkennen we de technieken die game designers gebruiken om spelers te motiveren en ze te laten leren. We kijken hoe je deze technieken kan inzetten in je lesontwerp, gesteund door inzichten uit de motivatiepsychologie, onderwijskunde en de praktijk van alledag. Een door en door praktisch boek vol concrete ontwerptips, praktijkvoorbeelden en tabellen met ideeën voor je lessen.

Spellen krijgen namelijk iets buitengewoon moeilijks voor elkaar: ze zorgen voor actie en voor concentratie, soms wel uren achter elkaar. In spellen laten leerlingen een gedrevenheid zien die ze maar zelden in de klas vertonen. Ze gaan niet voor half werk, laten zich niet uit het veld slaan als het even niet lukt en werken samen om nog grotere doelen te bereiken dan ze alleen aan zouden kunnen. Zo krijg je tienjarigen die moeite hebben met hun topografie maar wel honderden Pokémon kunnen noemen, inclusief evoluties, speciale krachten en waar je ze kan vinden in de spelwereld. Maar wat nou als je diezelfde speltechnieken kan inzetten in je les?

In dit boek laat Bart Giethoorn zien dat lessen zoveel meer kunnen zijn dan een uitleg, het bespreken van een paar opgaven en vervolgens huiswerk maken. Dat je lessen kan ontwerpen die voor jou en voor je leerlingen een plezier zijn. Dat je lessen kan ontwerpen waarbij leerlingen zich je vak eigen maken, maar waar ze ook leren wie ze zijn, hoe ze met anderen werken en hoe ze een echte uitdaging aangaan.

Meesters van motivatie is hét boek voor iedereen die lesgeeft en denkt dat motivatie misschien wel een rol kan spelen in de leeruitkomsten. Het geeft een grondige en praktijkgeoriënteerde introductie op het ontwerpen van motiverende lessen en is geschreven met zo’n aanstekelijk enthousiasme, dat je meteen wilt beginnen!

Als je denkt dat het iets voor jou is, of voor iemand die je kent: je kunt ‘m vinden op https://www.vangorcum.nl/onderwijs/100-337_Meesters-van-motivatie
(en via alle grote online boekenwinkels).

Ik hoor graag wat je er van vindt!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.